2015


GODINA DRUGA (2015.)

Početkom naredne godine, dana 7.01.2015. proslavili smo prvi rođendan benda. Najveći poklon za naš rođendan bio je Viktor Herman (brat Ivana-Gorana Hermana) koji je pristupio bendu kao posljednji član posade. Zajedničkim smo sredstvima nabavili rabljeni Cajon, predali mu u ruke naš minjaturni Bodhran iz Irske i dali mu prostora i vremena da se uhvati u koštac sa novim izazovom. Kroz mjesece koji su uslijedili vrlo je brzo savladao pjesme iz našeg repertoara te je svoj talent kojeg posjeduje u sviranju gitare (6 godina glazbene škole) vrlo brzo prenio i na ovaj neobičan instrument. Svojim se spontanim karakterom i podbadanjem brata u bendu vrlo brzo uklopio u našu malu glazbenu obitelj i tako je bend konačno mogao početi funkcionirati kao jedna zaokružena cjelina, zanimljivih i entuzijastičnih glazbenih individua.

U međuvremenu, kako su tekla sva ova zbivanja, međusobni odnosi unutar benda su se sve više razvijali a između ostaloga razvila se i ljubav između Ivana-Gorana (harmonika, vokal) i Sanje (vokal, tin whistle). S obzirom na takav razvoj događaj, odlučili smo pjesmu “Molly Malone” u kojoj su baš njih dvoje glavni vokali, snimiti u audio zapis. No nešto prije toga, uslijedilo je i naše prvo live pojavljivanje u javnosti. U internom dogovoru kroz gomilu obveza naših članova uspjeli smo dogovoriti datum za naš prvi javni nastup. Odlučili smo se na izlet po ulicama grada Zagreba, dana 09.05.2015.

Ovako je izgledao izvještaj te subote: Zagreb

Nakon Zagreba krenuli smo sa snimanjem pjesme “Molly Malone“. Produkciju i snimanje odradio je naš violinist Filip Horvat, a glavnu vokalnu ulogu preuzeli su Sanja Siladi i Ivan-Goran Herman. Pjesma je svjetlo dana ugledala 13.06.2015., na dan kad se u Irskoj obilježava Molly Malone’s Day. Snimanje je ovaj put prošlo u nešto mirnijem i ležernijem tempu nego što je to bio slučaj s prethodne dvije.

U lipnju smo primili poziv Turističke zajednice Koprivnice za nastup na njihovoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji “Podravski motivi“. Prihvatili smo poziv pa smo prvog dana ljeta 2015. godine zaposjeli stepenice gradskog paviljona i održali polusatni nastup pred svitom što se znatiželjno okupila oko nas. Odradili smo kombinaciju Irskih i međimurskih pjesama, a isto smo još jednom ponovili u parku u centru Koprivnice. Nakon toga uputili smo se u studio “Jazbina” u Maloj Subotici gdje su Costa, Lajtman i ostali prijatelji imali svoju tradicionalnu proslavu. Tamo smo ugodno primljeni i počašćeni, a zauzvrat smo im ponovili svirku iz Koprivnice. Tako smo Svjetski dan glazbe obilježili na najbolji mogući način: sviranjem.

U međuvremenu je Filip završio jedno poglavlje u životu diplomiravši na FER-u što se proslavilo u užem krugu rodbine i prijatelja. Kao bend nastavili smo njegovati dobre prijateljske odnose pa organiziramo roštilj i povremeno zajedno odlazimo na neke manifestacije, podržavamo se međusobno odlazeći na koncerte naših članova koji su aktivni i u nekim drugim sastavima i nekako provodimo sve više vremena zajedno. Majstor Antun Tilošanec iz Koprivnice restaurirao je stari oronuli Ivanov bajz pa smo taj problem konačno riješili na jedan duži period.

Srpanj nam je donio prvo pojavljivanje na pravoj pozornici. Nastupili smo na Idemo Otok! festivalu u Ludbregu, za što smo snimili i kratku video najavu u Belici jednog vrućeg ljetnog popodneva. Dan prije (31.07.2015.) trebali smo nastupiti na čakovečkom Porcijunkulovu kao predgrupa Gibonniju i Stefanovskom, no to je nažalost u zadnji čas otkazano zbog tehničkih propusta organizatora. Zato smo na već spomenutom festivalu u Ludbregu “iskalili” svu svoju pozitivnu kreativnu energiju i napravili poveću feštu, na opće zadovoljstvo organizatora s kojima smo ostali u odličnom prijateljskom odnosu i nakon što je festival završio. Ime koje definitivno treba biti zapisano je “Tomica Blažic“, apsolutna legenda od čovjeka i jedna od najpozitivnijih osoba koju smo imali prilike upoznati do sad. Dana 11.kolovoza 2015. odradili smo nastup na jednoj privatnoj proslavi gdje je populacija nešto starije životne dobi (+50) uživala u razigranim taktovima Flogging Molly (među ostalim) što je bio podosta zanimljiv prizor.

Kolovoz se pokazao najproduktivnijim mjesecom do sad. Osim što smo kroz festivale koje smo posjećivali u privatnom angažmanu širili riječ o našem bendu i stekli neke nove prijatelje, pružena nam je prilika da zasviramo na Špancirfestu. Tog ponedjeljka (24.8.2015.) dočekala nas je otvorena pozornica na varaždinskom korzu, ispred gradske vijećnice. Nevjerojatna pozitiva osjećala se već pri samome dolasku u grad, a već na tonskoj probi skupilo se podosta znatiželjnika. U 21:00h kad smo počeli s pravim nastupom, na trgu se već skupio zavidan broj ljudi, a do kraja nastupa ispunili smo cijeli trg. Sve je prošlo u vrlo radosnom ozračju. Veseli ljudi plesali su na naše živahne taktove i uz pivo nazdravljali s nama. Noć smo nastavili u zajedničkom druženju, a par sati nakon ponoći rastali smo se i otišli kućama jer radni tjedan nije mario za naš provod.

U rujnu smo započeli kampanju sa donacijama. Svakome tko je bio voljan izdvojiti nešto novčanih sredstava za naš rad dobio je na poklon majicu s našim amblemom. Uz to smo odlučili pokrenuti i akciju pozitive pa smo otvorili galeriju sa slikama donatora i prijatelja benda u našim majicama. Želja nam je širiti pozitivne vibracije, sreću i radost te uveseljavati ljude svojom glazbom, prijateljskim pristupom i nesputanom zezancijom.

Kroz deseti mjesec radili smo na pripremama za Beerfest Sjever na kojem smo sudjelovali kao domaćini. Te subote, 07.11.2015. ugostili smo još dva prijateljska benda: “The Eggs” iz Virovitice i “The Blarney Stones” iz Zagreba koji su po prvi put dobili priliku predstaviti se čakovečkoj publici.

Unatoč svim poteškoćama i kaosu organizacije, sve je na kraju dobro završilo, a mi smo se uvjerili u potrebitost imanja vlastitog ton majstora. Njega pak smo pronašli vrlo brzo. S obzirom da je bio uvijek tu negdje s nama i da se brzo uklopio u društvo, da nam je puno pomagao, ponudili smo Danielu Hermanu osmo mjesto u bendu što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Pod mentorstvom našeg audio inženjera Filipa Horvata stasat će u kvalitetnog tonca, a uz to u bendu će se baviti i administracijom, papirologijom, fotkanjem koncerata i sličnim poslovima. Naš čovjek za sve i neizostavni član.

Za Božić 2015. smo se počastili kupnjom miksete što su nam omogućile brojne donacije dragih nam prijatelja i pratitelja benda. Još jedno veliko hvala svima! Tokom zadnja dva mjeseca u godini proslavili smo i tri rođendana te obljetnicu izdavanja prvog singla odnosno covera pjesme Fairytale of New York. Završili smo i u novinama te na naslovnici priloga Media u ”Međimurskim novinama”. Krenulo se konačno i sa snimanjem pjesama za naš prvi album te polako završavamo svoju setlistu za samostalne nastupe koji će krenuti sa danom Svetog Patrika.