James Joyce


Pisac, pjesnik, putnik i osobenjak, James Joyce, rođen je početkom veljače 1882. godine. Bio je jedan od najutjecajnijih pisaca XX. stoljeća. Direktno je inspirirao mnoge suvremenike, pogotovo pripadnike modernizma, svojom reintrodukcijom klasičnih priča i mitova na kojima se temelji europska civilizacija, kao što je Homerova “Odiseja”. Ona je nadahnula najpoznatije njegovo djelo, jedan od najkompleksnijih romana (uz ostala Joyceova djela, poput “Finnegan’s Wake”) ikada napisanih, mali univerzum i presjek čitave jedne kulture – “Uliks” (“Ulysses”), u kojem je upotrijebio tehniku struje svijesti kako bi opisao jedan dan (16. lipnja 1904.) u životu glavnog lika, Leopolda Blooma. Ovaj dan je u čast Bloomu nazvan Bloomsday te se obilježava svake godine u Dublinu, SAD-u, Mađarskoj i diljem svijeta.

Zanimljivo je da je Joyceov tajnik i daktilograf, kojem je kazivao dijelove “Uliksa”, također postao poznati pisac; naime, riječ je o Samuelu Beckettu, autoru djela “U iščekivanju Godota”. Još jedna zanimljivost vezana uz Joycea jest njegovo radno mjesto između listopada 1904. godine i ožujka 1905.: bila je to Pula, tada dio Austro – Ugarske, gdje je James radio kao učitelj. I dan – danas u Puli možete pronaći njegov kip i kafić po imenu “Uliks” koji su njemu posvećeni.

Mnoge irske pjesme dijele tematiku s njegovim djelima: neke su nastale prije Joyceova rođenja te su mu pružile inspiraciju, a nemali broj novonastalih nadahnuo je on sam. Jedno je sigurno: osim djela koja su JJ-ev vječni spomenik, ostavio je i živu mitologiju koja nastavlja stvarati svjetove i na drugim područjima i razinama.

Finnegan’s Wake