Što je boxty?


„Boxty on the griddle, boxty on the pan,
If you can’t make boxty, you’ll never get a man!“

gotovop

Nakon uvodne rime u dva stiha (da privučemo ljubitelje lakih nota), danas (ili možda sutra) pripremamo jedan tradicionalan irski receptić. Doista je „receptić“, jer ne iziskuje mnogo muke, a i bez ikakvih poteškoća možete „reciklirati“ preostali ručak.

Što je “boxty”?

Irska palačinka od krumpira, tzv. „boxty“, vrlo je omiljena u sjevernim dijelovima zelenog otoka, a samo jelo potječe iz vremena velike gladi. Ta „velika irska glad“, poznata i kao „velika krumpirova glad“, odnosi se na nestašicu hrane, koja je pogodila Irsku od 1845. do 1849. Glavni uzrok nestašice je bila zaraza krumpira, tada primarne namirnice u irskoj prehrani. Govori se kako je jedan od razloga nestašice bila loša raspodjela zemljišta, no i loš odnos vlasnika prema radnicima. U to su vrijeme pokušali krumpir „rasteći“ u palačinku što su više mogli, da bi se što više usta nasitila. Postoji mnogo inačica poznatog recepta, no svima im je zajednički jedan sastojak; sirovi naribani krumpir.

Posljednjih godina, Irci su postali svjesni blaga koje nosi njihova tradicionalna kuhinja, pa se „boxty“ sve češće viđa na jelovnicima restorana. Do tog prijelomnog trenutka ta krumpirova palačinka obično je bila nazivana jelom siromaha, ali se zato često pripremala između četiri zida male kućne kuhinjice. Ime jela „boxty“ dolazi od stare irske fraze „arán bocht tí“, koja znači kruh siromašne kuće, a prema nekima i od riječi „bácús“ što znači pekarnica.

Slijedeći svoju nepogrešivu intuiciju koja me dosad nije razočarala, već samo iznenadila u točnosti, namirisala sam ovaj recept kao savršen za naše „krumpirovito podneblje“, tako da sastojke ne morate tražiti po dućanima. A uz to je izrazito jednostavan recept pa za vrijeme pripreme možete bez problema gledati omiljene reprize Esmeralde ili neke druge serije čija je uvodna špica „La Televisa presenta“.

Recept

Tražeći po internetu i različitim kuharicama, naišla sam na ovaj basic recept koji bi se s lakoćom mogao probiti u top 10 jela u beličkim kućanstvima lepog našeg Međimurja. Za jednu poveću porciju kojom možete nahraniti do četiri gladna usta (ili jednog i pol Beličanca) trebat će Vam:

  • 2 sirova oguljena i naribana krumpira
  • 3 skuhana i u pire zdrobljena krumpira (može i preostali pire od ručka bez beda)
  • 1 šalica oštrog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka (ponekad više, ponekad manje)
  • ulje ili maslac za prženje.

Priprema

Dakle, sastojke prvih sedam točkica pomiješate. Trebali biste prema svim očekivanjima dobiti mekanu smjesu koja se lako daje grabiti žlicom, a ako to nije slučaj kod Vas, probajte konzistenciju smjese izbalansirati dodajući brašno ako je previše mekano, odnosno mlijeko ako je previše tvrdo. Potom dobro ugrijte sastojak pod točkicom broj osam, žlicom unosite smjesu u tavu formirajući male palačinkice (mmmmm… pleonazam…). Popržite palačinkice s obje strane dobro, dok se sirovi krumpir ne ispeče potpuno (jer ipak, ne biste željeli završiti s temperaturom sad kad je godišnji završio i sad kad se sutra morate vratiti opet na posao i rintati prekovremene, ne?). Palačinkice izvadite na tanjur obložen papirnatim kuhinjskim ručnikom i sad možete pustiti mašti na volju. Za pravo irsko „sirmaško jelo“ dovoljno je palačinkice posipati s malo šećera, a ako ste ipak od onih hard core jedite ih bez ičega. Osobno sam poslužila palačinkice na slani način, kao prilog uz lijepe komade sočne svinjetine koja se polagano krčkala s raznolikim svježim povrćem, a poslje sam sve „pretepla“ z malo kiselog vrhnja. Uz to salatica od zelja i rajčica te čaša crnog piva.

U „boxty“ možete dodavati što želite i svaki put može biti drugačiji. Umiješajte u smjesu sitno rezanu domaću kobasicu, vlasac, svježi sir, gljive, češnjak… Uglavnom, što god poželite i što god Vam paše (a tu se ne bih baš miješala). Probudite Beličanca u sebi uz „boxty“! Sláinte!

Kako to izgleda u stvarnosti?

 

Boxty 3

Želimo vam dobar tek, i javite nam se kad isprobate recept :)

Vaš CDS