[THE IRISH CHEF PT.2]

Sanjina Guinness torta

Uoči 1. Beerfesta u Ludbregu radimo tortu s Guinnessom!

Kako se moji momci uvijek raduju nečem slatkom (barem većina), odlučila sam napraviti nešto „irsko“, nešto u čemu će se spajati dvije omiljene stvari: torta i pivo. Čačkajući internetom, tražeći recepte, naišla sam na jedan zanimljiv. Iskreno, isprva nisam bila baš oduševljena Guinness tortom jer sam je prije nekoliko godina već probala i mogu vam reći da mi nikako nije sjela. Biskvit (odnosno glavni dio torte s Guinnessom) nikako se nije isticao, nije imao, kak bi rekli, „ono nekaj“, a krema sa sirom, koja je bila više slankasta, nije zadovoljila moje nepce. Unatoč tome, zasukala sam rukave i u inat krenula u pothvat poboljšavanja recepta. No, prije otkrivanja samog recepta, možda riječ-dvije o Guinnessu, toj crnoj ljepotici s bijelim šeširom.
Prepoznatljiv okus, a još prepoznatljiviji izgled čine ovo pivo vrhunskim irskim „suvenirom“ koji sve lakše nabavljamo i kod nas u dućanima ili u pivnicama diljem Lijepe Naše gdje se već tradicionalno toči na Dan svetog Patrika.

Filozofija Guinnessa i stvaranja tog piva duboko seže korijenjem, mogli bismo reći u antičko doba Grčke, kada su strastveni filozofi kovali temelje naše zapadne civilizacije i stavili u uho „bubu“ svim sljedećim naraštajima. Grčki filozof Empedoklo je govorio o četiri elementa od kojih je sazdan naš svijet, voda, vatra, zrak, zemlja, koji se međusobno spajaju, miješaju i razdvajaju uslijed djelovanja dvije sile koje pokreću stabilnu materiju. Arthur Guinness nije otišao daleko od toga, dokazao je da su za vrhunsko pivo dovoljna samo četiri „elementa“: voda, ječam, hmelj i kvasac.

Od 1759. godine ovo piće puni pubove diljem svijeta, a nije čudo što su redovi za nj tako dugi jer se Guinness mora točiti sporo (kako kaže njihov slogan: “Dobre stvari dolaze onima koji su spremni čekati”), a još sporije ispijati da bi se potpuno uživalo u svakom gutljaju. Ispijanje „na eks“ se svakako tumači kao svetogrđe.
Ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim kod ovog piva, pa čak ni kemičare i fizičare je bijela, gusta pjena koja kao šešir štiti vrijednost ovog napitka. Sve koje zanima i „znanstvena“ strana Guinnessa, preporučujem kratak video koji demistificira dinamične procese mjehurića plinova u čaši Guinnessa.

E, sada možemo krenuti na recept. Na internetu možete pronaći stotinjak recepata koji su gotovo svi isti. Čula sam više puta kako vrhunski kuhari govore da se, ako želite napraviti dobar kolač, morate strikno držati uputa. Hm, kako iz mene progovara onaj „đejmioliverski“ instinkt, reći ću samouvjereno „NE“ toj izjavi. U kuhinji je dozvoljena kreativnost i kombiniranje naizgled nespojivog (napomena: mrtvog oposuma s nutelom ne bih svrstala u ovu kategoriju). Tako sam se oslonila na mističnu žensku intuiciju i napravila nekoliko izmjena u osnovnom receptu koje su se pokazale veoma uspješnim u završnom procesu konzumacije.
Navela sam „originalni“ recept s interneta, a svoje komentare zabiježila u zagradama.

GUINNESS TORTA

Biskvitna podloga (baza torte):
250 ml Guinnessa (ako ne pronađete baš Guinness, hej, ne sekirajte se, zamijenite ga nekim drugim tamnim pivom)
250 g maslaca (maslac, ne margarin)
80 g kakaa (tamnog, najtamnijeg)
400 g šećera (samo ako radite na oboljenju od dijabetesa, u suprotnom smanjite šećer na 200 g)
300 ml kiselog vrhnja
2 jaja
1 žličica arome vanilije (nemojte biti škrti, stavite 2 žličice)
275 g oštrog brašna
15 g sode bikarbone (može i 1 vrećica praška za pecivo)
(+100 g tamne čokolade za bolji doživljaj)

U posudi na laganoj vatri otopite maslac (narezan na kockice) u Guinnessu s kakaom, čokoladom i šećerom uz neprestano miješanje tako dugo dok ne dobijete tamnu homogenu smjesu. Maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi. U drugoj posudi pomiješajte mješalicom vrhnje, jaja i aromu vanilije. Nakon što se smjesa s Guinnessom malo ohladila, dodajte je u smjesu s vrhnjem te sjedinite. Tada dodajte brašno pomiješano praškom za pecivo te sve sjedinite u gustu biskvitnu smjesu. Zagrijte pećnicu, ulijte smjesu u kalup promjera 26 ili 28 cm obložen papirom za pečenje i pecite na 180° oko 1 sat. Pripazite da vam ne zagori, biskvit je sam po sebi taman, gotovo potpuno crn. Gotov biskvit dobro ohladite.

Krema:
125 mL slatkog vrhnja (dovoljno je i 100 mL)
150 g šećera u prahu (2 jušne žlice bit će sasvim dovoljne za one s malo manje slatkim zubom)
300g krem sira (sastojak kojeg sam bez imalo grižnje savjesti izbacila i zamijenila ga sa 400g milerama)
+svojevoljno sam dodala još 2 žličice arome vanilije.

Sve sastojke za kremu (osim slatkog vrhnja) dodajte u posudu i izmješajte špatulom. Slatko vrhnje šlagirajte mikserom i dodajte u prethodnu smjesu te posljednji put u ovom receptu pomiješajte sastojke. Na hladan biskvit nanesite kremu, koja predstavlja pjenu na vrhu čaše crnog Guinnessa. Tortu pospremite barem na sat vremena u hladnjak pa poslužite pivoljupcima uz čašu omiljenog piva.

CDSfolk Guinness torta

Budite odvažni i sláinte!